In Memoriam: Tjerk van der Kolk

In Memoriam: Tjerk van der Kolk

Op 13 november 2016 is na een kort ziekbed onze collega en vriend Tjerk van der Kolk overleden. Tjerk was pas 59 en stond volop in het leven.

De loopbaan van Tjerk startte in 1987 toen hij bij het GEA (Grafisch Economisch Adviescentrum) in Amsterdam begon als organisatieadviseur. Tot rond de eeuwwisseling speelde zijn carrière zich in de grafische industrie af, daarna verlegde hij zijn focus naar de corporate organisaties en de overheid. Tjerk was als bedrijfseconoom natuurlijk een man van de cijfers. Maar vanaf het begin had hij aandacht voor intermenselijke en veranderkundige processen. Dat maakte hem in uiteenlopende situaties zeer waardevol: hij herkende weerstand en fricties en wist daar altijd een gepast antwoord op te vinden. Hij inspireerde mensen en kreeg ze mee.

tjerk600

Tjerk heeft in zijn loopbaan ook aan de ‘andere’ kant van de tafel gezeten, in diverse managementposities. Ook daar onderscheidde hij zich als een empathische en sympathieke manager.

Tjerk was natuurlijk veel meer dan een hele goede adviseur en collega. Hij was vader en gezinsman, trad op als vertrouwenspersoon in zakelijke en privékring en speelde een belangrijke rol in de lokale kerkgemeente.

Ook binnen The Message Company vervulde Tjerk een onmiskenbare rol: hij was onze afmaker, hij zocht het evenwicht, hij voegde kwaliteit toe en hij stelde ons de gewetensvragen. En hij bracht humor, relativeerde en maakte grappen. Bij onze opdrachtgevers viel hij op door zijn gemeende interesse, zijn vakkennis en zijn integriteit. Hij stuurde mensen de goede kant op, niet op basis van dwang of praatjes, maar met realistische argumenten, die hij met verve naar voren bracht.

Wij zetten onze reis noodgedwongen voort zonder Tjerk. We zullen hem nooit vergeten.

 

René Joor

Johan Kosters

Adriëtte Post